Több mint 20 éve gyűlik a fájdalom a világ legnagyobb csípősszósz-gyűjteményében

Post Tags

Az arizonai Vic Clinco már gyerekkorában megszerette az erős ízeket, amikor apjával és nagyapjával a család kertjében jalapeno paprikákat rágcsáltak, csak az íze kedvéért. A férfi aztán úgy két évtizeddel ezelőtt kapott a barátnőjétől – ma már a felesége – egy pár különleges csípős szószt, amelyeknek annyira megörült, hogy külön polcot szentelt a konyhában. Innen még egy lépésre volt szükség: Clinco megvásárolta a Jennifer Trainer Thompson által írt The Great Hot Sauce Book című könyvet, amelyben számtalan, kapszaicinben gazdag finomság szerepel.

„Ez tulajdonképpen a csípős szószok fényképalbuma, arra használom, hogy jelöljem, melyik szerepel már a gyűjteményben” – mondta Clinco.

Vic Clincónak mindegy, csak szósz legyen, és jó erős (Fotó: Unsplash.com)

Az internetnek köszönhetően a férfi hamar rátalált hasonló érdeklődésű társaira, akik számtalan blogot és weboldalt üzemeltetnek, amelyeken a csípős ételeket, szószokat, na meg a különböző paprikákat ünneplik. Külön kategóriát képviselnek a szószok rajongói, akik saját szabályaik szerint gyűjtögetik az efféle készítményeket.

Akad köztük olyan, aki csak bizonyos gyártók termékeire utazik, míg mások a limitált szériás szószokra igyekeznek lecsapni. Clinco az egyenjogúság híve, ő ugyanolyan nagy becsben tartja a 79 centért vásárolható kommersz darabokat, mint a 350 dolláros ínyenc specialitást. A gyűjtőszenvedélye már odáig „fajult”, hogy két komplett gyűjteményt is felvásárolt és beolvasztott a saját szószai közé.

A tekintélyes kollekció már most is több mint 8600 bontatlan szószt tartalmaz, ez a szám pedig napról napra növekszik. Clinco természetesen ma már saját Instagram-oldalt is üzemeltet, ahol mindig beszámol a legújabb beszerzésekről. Jelenleg is egy nagyobb gyűjtemény felvásárlásán dolgozik, amelyért azonban Arizonából egészen Ohio államig kéne utaznia, ezért, ahogy mondja, most épp a logisztikát próbálja megoldani, nehogy szállítás közben megsérüljön valamelyik üvegcse.

Bár a férfi rajongásig szereti a csípős szószokat, nem igazán szereti ajánlgatni a különböző típusú termékeket. Ez azonban azért van, mert az efféle élelmiszerek élvezeti értéke nagyon egyénfüggő, sok múlik azon, hogy valaki mennyire bírja az intenzívebb ízeket.

Ami a gyűjteményt illeti, Clinco szívesen beszél a kincseiről, amelyek közül a legfőbb büszkeségei között említi a Blair’s cég Reserve Caldera nevű készítményét. Az aranyszínű koponya formájú kupakkal záródó üveg háromféle kapszaicinolajat tartalmaz, amelyek közül egyik erősebb, mint a másik. A különlegességből mindössze 499 üveg készült, Clinco szerint ezért ma már csak rendkívül drágán lehet hozzájutni – ő maga 2700 dollárért (több mint 764 ezer forint) látott egyet meghirdetve. De szintén a koronaékszerek közé tartozik a Dan Norton cég Hellfire Hot Sauce nevű terméke, amelyből egy Clinco nevére szóló, személyre szabott változat pihen a hatalmas polcok egyikén. Nemrég pedig valódi különlegességre tett szert: a Paulman Acre SoCaliANTe nevű szószban ehető hangyák adnak különleges ízt a kapszaicinbombának.

Source: nlcafe.hu

Comments are closed.