Már-már varázslatos tulajdonságokkal rendelkező anyagot készítettek PET-palackból

Post Tags

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai olyan módszert találtak, amellyel a polietilén-tereftalátból (PET) készült palackokból sokféleképpen felhasználható aerogélt készíthetnek, az anyag alkalmazható lehet szigetelésre, tűzbiztonságra, sőt tengeri olajfoltok eltakarítására is.

Az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyagból, a PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű, és könnyen kezelhető a kutatók szerint.

Egyetlen újrahasznosított PET-palackból egy A4-es méretű aerogéllap készíthető. Ha például egyetlen ilyen lapot tüzet fékező vegyszerekkel vontak be, az képes volt akár 620 Celsius-fokos hőmérsékletnek is ellenállni. Ez hétszer nagyobb, mint például a tűzoltók ruhájához használt termálbélés, viszont súlya csupán annak tíz százaléka.

Épületek hő- és hangszigetelésére is alkalmas az anyag, valamint jó olajfoltok tisztítására és maszkokban szén-monoxid csillapítására.

Az anyag szabadalmaztatása folyamatban van, a kutatócsoport keresi az együttműködő partnereket tömeges gyártására. Egy 1×1 méteres, egy centiméter vastag lap előállítása kevesebb mint 10 szingapúri dollár (mintegy 1800 forint).

Az ENSZ Környezetvédelmi Program szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag szemetet öntenek az óceánokba, pusztítva a tengeri élővilágot, bejutva az emberi táplálkozásláncba. Ennek a mennyiségnek mintegy 60 százaléka öt ázsiai országból (Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld) kerül az óceánokba egy 2015-ös nemzetközi kutatás szerint.

MTI

Source: nlcafe.hu

Comments are closed.