Tudod, mi az a dézsmazár? Meg fogod tanulni

Post Tags

Egy gyógyszer eredetiségvizsgálatát ezentúl két új biztonsági elem szolgálja: az egyedi azonosító mellett manipulálás elleni eszközt, azaz dézsmazárat is kapnak.

A dézsmazár a doboz sértetlenségét garantálja,

az azonosító pedig egy minden egyes dobozon egyedi, kétdimenziós kódban elhelyezett adatsor. Ennek adattartalmát elsősorban a gyógyszerészek és gyógyszer-nagykereskedők ellenőrzik.

Az adatok ellenőrzéséhez digitalizálni kell az európai gyógyszerellátási láncot, vagyis uniós és tagállami szinten üzemeltetett, egymással összekapcsolt adattároló rendszereket kialakítani. Ezek együttesen alkotják az európai gyógyszer-azonosítási rendszert.

Az európai rendszer 28 országban működik,

2000 gyógyszergyártót és -forgalmazót, 6000 gyógyszer-nagykereskedőt, 140 ezer közforgalmú- és 5000 kórházi gyógyszertárat kapcsolva össze.

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szerint az új rendszer komoly terhet ró a hazai gyógyszer gyártókra, rontva versenyképességüket. A Richter például eddig körülbelül hétmilliárd forintot fordított arra, hogy megfeleljen a szabályozásnak.

Source: nlcafe.hu

Comments are closed.