40 ezer éve jégbe zárt férgeket szabadítottak ki kutatók, és még élnek

Post Tags

Szibériában az „örökké” fagyott talaj, vagyis a permafroszt a klímaváltozás hatására folyamatosan olvad, a folyamat pedig nemcsak óriási mennyiségű metánt szabadít fel, hanem azokat az élőlényeket is kiengedi, amik több tízezer éve, még a pleisztocén idején csapdába estek. Kutatók egy csoportja két fonálféregfaj ébredését figyelte meg – számolt be az Origo.hu alapján az Infostart.

Fotó: Getty Images

Ez az első alkalom, hogy egy 42 000 éves, hibernált állapotban lévő többsejtű organizmus feléledését dokumentálták.
A tanulmányban a kutatók összesen 300 permafrosztmintát elemeztek. Egy részük az Alazeja folyó környékéről származott, koruk elérte a 32 ezer évet, másik részüket az északkelet-szibériai Kolima folyó mellől szállították a laborba, utóbbi jégminták 42 000 évesek voltak.

A jégbörtönből két faj képviselőit olvasztották ki sikeresen; mindannyian nőstények, és feléledésük után úgy mozogtak, táplálkoztak, mintha csak pár órás szundikálásból keltették volna fel őket. A kutatók a következőkben azt fogják megvizsgálni, hogyan képesek a nematodák fagyott állapotban, ilyen elképesztő hosszú ideig sértetlenül túlélni – írja a lap.

Source: nlcafe.hu

Comments are closed.