Sokkal hamarabb megjelent a koronavírus Kínában, mint eddig gondoltuk

Post Tags

November közepére vezethető vissza az első olyan eset Kínában, melyben egy páciens megbetegedését igazolhatóan az új típusú koronavírus okozta – írta internetes oldalán egy pénteken megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A SCMP birtokába került hivatalos belső dokumentum szerint

a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus.

Attól a naptól kezdve pedig minden nap egy és öt között volt az új fertőzöttek száma.

Ezt követően így rekonstruálták a kínai koronavírus-járvány terjedését:

  • December 17-én regisztráltak először kétszámjegyű növekedést a fertőzöttek számában egy napon belül.
  • December 20-ára már 60 esetet tartottak számon.
  • December 27-én közölte Csang Csi-hszian, a Hupeji Tartományi Kórház orvosa a kínai egészségügyi hatóságokkal, hogy a megbetegedéseket egy új típusú koronavírus okozza. Akkora már több mint 180 ember fertőződött meg, de az orvosok még nem feltétlenül voltak tisztában a fertőzés okával.
  • 2019 utolsó napjáig 266 fertőzöttről tudtak, majd 2020. január 1-jén már 381 esetet regisztráltak. A vuhani egészségügyi hatóságok ezzel szemben január 11-én még csupán 41 fertőzöttet jelentettek hivatalosan.

A novemberben jelentett első kilenc fertőzött – négy férfi és öt nő – közül egyik pácienst sem jelölték meg, mint nulladik fertőzöttet. Az SCMP rámutat: lehetséges, hogy még korábbi esetek is voltak azoknál, amelyeket a lap birtokába került dokumentumban felsoroltak.

Aj Fen, a Vuhani Központi Kórház orvosa volt az első, aki megpróbált hírt adni az új vírus felbukkanásáról. Az orvos arról számolt be, hogy a kórházban december 16-án diagnosztizáltak egy beteget, egy korábban ismeretlen koronavírus okozta fertőzéssel.

Más orvosok beszámolója alapján úgy tűnik, hogy Vuhanban az egészségügyi dolgozók december végén értesültek az új koronavírus megjelenéséről, de azt az utasítást kapták, hogy ne adjanak ki semmilyen információt a nyilvánosságnak.

Kínát többen vádolták azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járványt, és emiatt túl későn vezetett be óvintézkedéseket, hátráltatva a többi ország előkészületeit.

(MTI)

Friss hírek a koronavírus-járványról:

Source: nlcafe.hu

Comments are closed.