Medve bóklászik Pásztó környékén

Post Tags

„Az elmúlt napokban több, barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptunk a Bükk és a Mátra területéről” – írta weboldalán a Bükki Nemzeti Park igazgatósága, bejegyzésükben pedig kitértek arra is, hogy a bejelentéseket minden esetben kivizsgálják.

Mint kiderült, az esetek többségében a bejelentés helyszínén talált ételnyomok nem támasztják alá a medve jelenlétét, ám egy néhány napja (2020.04.15-én) végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy Pásztó külterületén valóban medve portyázhat. „Az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valóság alapja van” – írták.

A Bükki Nemzeti Park igazgatósága minden környéken lakó és kiránduló figyelmét felhívja a barna medvékkel kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési szabályok betartására. Vagyis, arra kérik az embereket, hogy:

  • ha módjukban áll, messze kerüljék el a medvéket,
  • ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, amilyen gyorsan csak lehet, feltűnés nélkül, halkan távozzunk a helyszínről,
  • ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen,
  • ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak,
  • ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

Még több medvehír az nlc.-n: 

Source: nlcafe.hu

Comments are closed.